MECHANIK-OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
Nauka zawodu mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych trwa 3 lata, można ją podjąć po gimnazjum. Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i uzyskuje dyplom.
Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych obsługuje ciągniki, maszyny rolnicze oraz kombajny do siewu i zbioru zbóż, zielonek, ziemniaków, buraków. Wykonuje zabiegi agrotechniczne, takie jak: orka, bronowanie, opryski, wysiewanie nawozów sztucznych. Przygotowuje do pracy i reguluje ciągniki, maszyny rolnicze i kombajny. Wykonuje orkę pługami wieloskibowymi, bronuje i włókuje glebę bronami zwykłymi lub talerzowymi. Zasila glebę nawozami pylistymi i płynnymi oraz innymi środkami. Odchwaszcza uprawy i stosuje środki owadobójcze. Zbiera rośliny okopowe oraz zboża. Prowadzi omłoty zbóż. Ustala przyczyny powstawania usterek w maszynach rolniczych i kombajnach oraz dokonuje drobnych napraw w warunkach polowych.
Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych to typowy zawód dla chłopców. Jeśli lubisz jazdę ciągnikiem i wykonywanie prac polowych z użyciem maszyn oraz interesujesz się mechanizacją rolnictwa, ta szkoła jest dla Ciebie. Po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi oraz w dużych gospodarstw rolnych, które potrzebują i będą potrzebować wykwalifikowanych pracowników do obsługi coraz bardziej skomplikowanych maszyn ( w Polsce i całej Unii Europejskiej).
W TRAKCIE NAUKI UZYSKUJESZ:
• Prawo jazdy kat. B, T,
• Uprawnienia do kierowania i pracy kombajnem zbożowym,
• Umiejętność spawania gazowego i elektrycznego, obróbki ręcznej i mechanicznej,
• Praktykę w użytkowaniu nowoczesnych ciągników rolniczych i maszyn
• Umiejętność wykorzystywania nowoczesnych maszyn rolniczych
JEDNOCZEŚNIE POZNASZ SPOSOBY:
• Projektowania procesów technologicznych w gospodarstwie rolnym,
• Przekształcenia gospodarstw w procesie integracji europejskiej,
• Pozyskiwania dopłat i dotacji.
Nasi uczniowie odbywają praktyki we wzorcowych gospodarstwach rolnych w Polsce a także za granicą, m.in. w Wielkiej Brytanii.
...::: Kliknij tutaj i zapisz się do Szkoły Branżowej I Stopnia :::...
KUCHARZ
U nas zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
• przygotowanie typowych potraw i napojów
• stosowanie zasad zdrowego żywienia
• prawidłowego przechowywania i magazynowania surowców i produktów spożywczych
• dokonywanie oceny organoleptycznej surowców i potraw
• organizacja stołów na różne okazje
• współpracy w zespole
Dzięki temu zyskasz możliwości zatrudnienia w:
• zakładach zbiorowego żywienia (szpitale, sanatoria)
• restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi
• firmach cateringowych
• restauracjach hotelowych
• przedsiębiorstwach produkujących wyroby i półprodukty kulinarne
• własnej firmie świadczącej usługi małej gastronomii.
Nauka w szkole trwa 3 lata.
Absolwent szkoły będzie po zakończeniu szkoły pracownikiem firmy gastronomicznej lub przetwórczej państwowej lub prywatnej, może także prowadzić działalność gastronomiczną samodzielnie.
Po ukończeniu kształcenia będziesz umiał:
- doskonalić umiejętności zawodowe
- praktycznie wykorzystywać poznane zasady produkcji gastronomicznej
- stosować różne procesy technologiczne
- stosować maszyny i urządzenia, które są używane w różnych procesach technologicznych
- przeprowadzać obróbkę wstępną surowców
- stosować różne metody obróbki cieplnej półproduktów
- sporządzać różne potrawy
- wykonywać prace porządkowe oraz organizować różnymi metodami zmywanie naczyń
- posługiwać się podstawowym sprzętem stołowym i naczyniami
- stosować zasady nakrywania stołów na różne okazje
- stosować przepisy BHP i przeciwpożarowe
- prawidłowo gospodarować surowcami, energią i wodą
- pracować w zespole
- przygotowywać materiały informacyjne i reklamowe do ekspozycji przy prezentacji specjalistycznej
- scharakteryzować dokumentację obowiązującą w zakładzie gastronomicznym
Zdobycie takich umiejętności umożliwi absolwentowi pracę w warunkach gospodarki rynkowej. Poza przedmiotami ogólnokształcącymi przekazującymi wiedzę ogólną uczeń poznaje wiedzę fachową. Szczególny nacisk kładziony jest na rozwijanie samodzielnego myślenia, dokonywanie analiz związków zachodzących między różnymi dziedzinami wiedzy i wyciąganie wniosków. Wiedza fachowa została podzielona na kilka części zawartych w poszczególnych przedmiotach nauczania:
- Podstawy żywienia człowieka
- Wyposażenie techniczne
- Organizacja pracy i BHP
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Podstawy rachunkowości gastronomicznej
- Zajęcia praktyczne
Szczegółowy zakres zagadnień zawartych w poszczególnych przedmiotach jest następujący:
Podstawy żywienia człowieka:
- znaczenie i zakres nauki o żywieniu
- składniki odżywcze i ich rola w organizmie człowieka
- gospodarka wodna organizmu
- gospodarka energetyczna organizmu
- przemiany składników pokarmowych w organizmie
- normy żywienia i wyżywienia oraz ich realizacja w praktyce
- planowanie wyżywienia różnych grup ludności
- dietetyka
- zwyczaje żywieniowe
- najnowsze osiągnięcia w dziedzinie żywności i żywienia
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem:
- mierzenie, ważenie i obsługa wag
- podstawowe wiadomości o środkach żywnościowych
- podstawowe przepisy i normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej
- charakterystyka procesów technologicznych
- ocena towaroznawcza tłuszczów spożywczych
- ocena towaroznawcza warzyw, ziemniaków i grzybów, ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej
- ocena towaroznawcza owoców i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej
- ocena towaroznawcza mleka i jego przetworów i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej
- ocena towaroznawcza jaj i ich wykorzystanie w produkcji gastronomicznej technika sporządzania zup
- ocena towaroznawcza mąki i kasz i ich zastosowanie produkcji potraw
- charakterystyka deserów i ich wykorzystanie w produkcji gastronomicznej
- ocena i technologia sporządzania wyrobów ciastkarskich
- ocena towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów, zastosowanie w produkcji gastronomicznej
- potrawy półmięsne w produkcji gastronomicznej
- ocena towaroznawcza drobiu oraz zastosowanie w produkcji gastronomicznej
- ocena towaroznawcza ryb i owoców morza oraz ich wykorzystanie w produkcji gastronomicznej
- planowanie i sporządzanie zestawów posiłków codziennych i okolicznościowych
- sporządzanie typowych potraw kuchni staropolskiej, regionalnej oraz innych narodów
- charakterystyka żywienia dietetycznego
Organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy:
- obowiązki załogi i kierownictwa zakładu pracy w zakresie przestrzegania przepisów
- drobnoustroje a zdrowie człowieka
- elementy wiedzy o człowieku i jego pracy
- kształtowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy i życia osobistego człowieka
- czynniki szkodliwe i choroby zawodowe
- higiena zakładu żywienia zbiorowego
- zasady BHP produkcji, przechowywania, zbytu i transportu
- zasady bezpiecznej pracy przy urządzeniach elektrycznych i pracujących pod ciśnieniem
- ochrona przeciwpożarowa
- wypadki w pracy i pierwsza pomoc
- wybrane zagadnienia prawne
Podstawy rachunkowości gastronomicznej:
- podstawowe pojęcia i zjawiska ekonomiczne
- tworzenie podmiotów gospodarczych
- środki gospodarcze przedsiębiorstwa
- organizacja działalności podmiotów gastronomicznych
- organizacja procesu gospodarczego
- wybrane zagadnienia rachunkowości
Wyposażenie techniczne:
- instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne oraz wentylacyjne
- materiały konstrukcyjne w urządzeniach gastronomicznych
- maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców
- aparatura grzejna
- aparatura chłodnicza
- maszyny do mycia naczyń
- transport wewnętrzny w zakładzie
- urządzenia do sporządzania i ekspedycji napojów
- drobny sprzęt pomocniczy
- projektowanie zakładów gastronomicznych
Podczas zajęć praktycznych zdobędziesz wiedzę w zakresie:
- Wiadomości wstępnych: zapoznania z zakładem, stanowiskami pracy i ich organizacją i przepisami BHP, higieniczno-sanitarnymi, przeciwpożarowymi i dotyczącymi obsługi maszyn i urządzeń.
- Obróbki wstępnej warzyw, owoców i grzybów
- Przygotowywania surówek: dobór warzyw i sposobów rozdrobnienia, zastosowanie surówek do różnych dań
- Obróbki cieplnej warzyw korzeniowych i ziemniaków
- Sporządzanie potraw z mleka i przetworów mlecznych: mleko jako produkt podstawowy oraz jako dodatek do potraw, napojów i wypieków, potrawy z mleka kwaśnego, serów twarogowych i podpuszczkowych
- Sporządzanie potraw z jaj
- Sporządzanie potraw z mąki: ciast zarabianych na stolnicy, zarabianych w naczyniu, ciasta naleśnikowego i ziemniaczanego
- Sporządzanie potraw z kasz: obróbka wstępna kasz i ich gotowanie
- Sporządzanie zup czystych, przecieranych kremowych i zagęszczanych
- Sporządzanie sosów gorących
- Mycie naczyń stołowych i kuchennych, segregowanie odpadków, porządkowanie pomieszczeń
- Sporządzanie potraw jarskich i półmięsnych gotowanych, smażonych, duszonych, zapiekanych
- Sporządzanie potraw z mięsa gotowanego, smażonego, duszonego, pieczonego, drobiu gotowanego, smażonego i pieczonego, duszonego i podrobów
- Sporządzanie potraw z ryb
- Masy mielone mięsne, drobiowe i rybne
- Sporządzanie podstawowych wypieków cukierniczych
- Sporządzanie podstawowych deserów
- Sporządzanie wyrobów garmażeryjnych z jaj, sera, jarzyn,
- Sporządzanie przekąsek ze śledzi
- Sporządzanie zakąsek z mięsa i drobiu
- Sporządzanie kanapek
- Sporządzanie wybranych potraw kuchni staropolskiej i regionalnej
- Sporządzanie wybranych potraw kuchni obcych narodów
- Sporządzanie potraw dietetycznych
- Ekspedycja potraw
- Obsługa konsumenta
- Planowanie i rozliczanie produkcji
...::: Kliknij tutaj i zapisz się do Szkoły Branżowej I Stopnia :::...
Szkoła Branżowa I Stopnia
Nasi partnerzy
© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach