Kucharz to nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. Kucharz jest zawodem, który zapewnia szerokie możliwości zatrudnienia.
Do zadań zawodowych kucharza należy wykonywanie różnych potraw, wyrobów ciastkarskich, deserów oraz napojów z zastosowaniem odpowiednio dobranych narzędzi, maszyn i urządzeń. Wykonuje m.in. takie czynności jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie ich przed zepsuciem, obróbka wstępna i cieplna, wykonywanie, wykańczanie i ekspedycja różnych potraw. Wypełniając swoje zadania zawodowe, kucharz przestrzega procedur obowiązujących w gastronomii. Zna zasady odżywiania więc potrafi prawidłowo zestawiać posiłki dietetyczne, wegetariańskie, kuchni polskiej, regionalnej czy innych narodów w zależności od okazji.
Absolwent kierunku kucharz zna techniki i metody stosowane podczas sporządzania potraw oraz potrafi dobierać i posługiwać się narzędziami oraz urządzeniami stosowanymi w produkcji gastronomicznej. Umie przygotować potrawy dietetyczne, regionalne oraz potrawy z kuchni różnych narodów. Potrafi wykonać posiłki codzienne i okolicznościowe.
Niejednokrotnie dekoruje stoły, układa menu czy zarządza wydatkami na zakup produktów spożywczych.
Nauka trwa: 3 lata.
Rolnik współcześnie to specjalista od uprawy roli i roślin oraz hodowli zwierząt. Jego działalność polega na produkcji płodów rolnych lub hodowli zwierząt użytkowych i sprzedaży oraz dostarczaniu ich konsumentom i branży spożywczo-przemysłowej. Dziś to też obsługa specjalistycznych maszyn w technologii 4.0
Nauka zawodu rolnik trwa 3 lata.
Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie rolnika jest przygotowany do wykonywania zadań z zakresu:
• wykonywania praz z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej
• prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń w rolnictwie
• prowadzeni sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich
• organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej
• obliczania opłacalności produkcji rolniczej
W czasie nauki uczeń może uzyskać bezpłatne przygotowanie do nabycia uprawnień w zakresie prawo jazdy kat. T
Kończąc branżową szkołę I stopnia w zawodzie rolnik zdobędziesz możliwość:
• przejęcia gospodarstwa i zakupu ziemi
• korzystania ze środków finansowych UE
• prowadzenia integrowanej produkcji
• stosowania środków ochrony roślin sprzętem naziemnym
• samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego lub działalności gospodarczej
• podjęcia pracy w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych
Szkoła Branżowa I Stopnia
Nasi partnerzy
© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach