Kucharz to nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. Kucharz jest zawodem, który zapewnia szerokie możliwości zatrudnienia.

Do zadań zawodowych kucharza należy wykonywanie różnych potraw, wyrobów ciastkarskich, deserów oraz napojów z zastosowaniem odpowiednio dobranych narzędzi, maszyn i urządzeń. Wykonuje m.in. takie czynności jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie ich przed zepsuciem, obróbka wstępna i cieplna, wykonywanie, wykańczanie i ekspedycja różnych potraw. Wypełniając swoje zadania zawodowe, kucharz przestrzega procedur obowiązujących w gastronomii. Zna zasady odżywiania więc potrafi prawidłowo zestawiać posiłki dietetyczne, wegetariańskie, kuchni polskiej, regionalnej czy innych narodów w zależności od okazji.

Absolwent kierunku kucharz zna techniki i metody stosowane podczas sporządzania potraw oraz potrafi dobierać i  posługiwać się narzędziami oraz urządzeniami stosowanymi w produkcji gastronomicznej. Umie przygotować potrawy dietetyczne, regionalne oraz potrawy z kuchni różnych narodów. Potrafi wykonać posiłki codzienne i okolicznościowe.

Niejednokrotnie dekoruje stoły, układa menu czy zarządza wydatkami na zakup produktów spożywczych.

Nauka trwa: 3 lata.

Rolnik współcześnie to specjalista od uprawy roli i roślin oraz hodowli zwierząt. Jego działalność polega na produkcji płodów rolnych lub hodowli zwierząt użytkowych i sprzedaży oraz dostarczaniu ich konsumentom i branży spożywczo-przemysłowej. Dziś to też obsługa specjalistycznych maszyn w technologii 4.0

Nauka zawodu rolnik trwa 3 lata.

Po ukończeniu szkoły absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie rolnika jest przygotowany do wykonywania zadań z zakresu:
•    wykonywania praz z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej
•    prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń w rolnictwie
•    prowadzeni sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich
•    organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej
•    obliczania opłacalności produkcji rolniczej

W czasie nauki uczeń może uzyskać bezpłatne przygotowanie do nabycia uprawnień w zakresie prawo jazdy kat. T

Kończąc branżową szkołę I stopnia w zawodzie rolnik zdobędziesz możliwość: 
•    przejęcia gospodarstwa i zakupu ziemi
•    korzystania ze środków finansowych UE
•    prowadzenia integrowanej produkcji
•    stosowania środków ochrony roślin sprzętem naziemnym
•    samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego lub działalności gospodarczej
•    podjęcia pracy w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych

Szkoła Branżowa I Stopnia

Ośrodek Hodowli Zarodowej Dębołęka
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Jubileusz 100-lecia szkoły

Dzwoń po pomoc

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
ZSCKR Sędziejowice

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

im. Władysława Grabskiego

w Sędziejowicach

Nasi partnerzy

Nasze sukcesy

Kursy kwalifikacyjne

Elektroniczna skrzynka podawcza ZSR Sędziejowice
BiP ZSR Sędziejowice
Nasze Miasto ZSR Sędziejowice
Facebook ZSR Sędziejowice
Facebook ZSR Sędziejowice
Youtube ZSR Sędziejowice

© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach