Zobacz jak wyglądał staż w Portugalii w roku 2016...

  

gotujeMY ze smakiem i zdrowo

Jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną oraz cenisz zdrowy styl odżywiania to zawód idealny dla Ciebie. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane ze zdrowym  planowaniem i organizacją żywienia  oraz urządzania zakładów gastronomicznych. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze czy witaminy. Poznasz tajniki sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego  i zdrowego żywienia, estetycznego ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów oraz odkrywania sztuki kulinarnej. 

Podczas nauki w 5-letnim Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na podbudowie 8-klasowej szkoły podstawowej uczniowie nabywają umiejętności z zakresu:
- planowania i oceny jakości żywienia
- układania jadłospisów oraz oceny ich wartości odżywczej i energetycznej
- planowania żywienia dietetycznego w zależności od jednostki chorobowej
- sporządzania potraw i napojów kuchni świata
- prowadzenia małej gastronomii
- korzystania z programów komputerowych stosowanych w gastronomii
- organizowania i obsługi przyjęć okolicznościowych
- kalkulowania kosztów prowadzenia działalności i organizowanych przyjęć

Przedmioty zawodowe w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych to np. technologia gastronomiczna, zasady żywienia, usługi gastronomiczne, język angielski zawodowy, wyposażenie zakładów gastronomicznych, pracownia obsługi konsumenta, planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej.

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski / matematyka
Nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki
Podczas trwania nauki uczniowie odbywają praktyki zawodowe -  8 tygodni w cyklu kształcenia.

W trakcie nauki uczniowie zdobywają dwie kwalifikacje zawodowe:
HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań (przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza) – termin egzaminu: po klasie III
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych) – termin egzaminu: po pierwszym półroczu kl. V

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako: szef kuchni w restauracjach, hotelach, pensjonatach, itp., kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych, menedżer zakładu gastronomicznego,  organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych,  doradca w zakresie prawidłowego żywienia lub  prowadzić własną działalność gastronomiczną.

Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych może kontynuować naukę na wyższej uczelni.

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Ośrodek Hodowli Zarodowej Dębołęka
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Jubileusz 100-lecia szkoły

Dzwoń po pomoc

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
ZSCKR Sędziejowice

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

im. Władysława Grabskiego

w Sędziejowicach

Nasi partnerzy

Nasze sukcesy

Projekty i staże europejskie

Kursy kwalifikacyjne

Elektroniczna skrzynka podawcza ZSR Sędziejowice
BiP ZSR Sędziejowice
Nasze Miasto ZSR Sędziejowice
Facebook ZSR Sędziejowice
Facebook ZSR Sędziejowice
Youtube ZSR Sędziejowice

© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach