Zobacz jak wyglądał staż w Portugalii w roku 2016...
gotujeMY ze smakiem i zdrowo
Jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną oraz cenisz zdrowy styl odżywiania to zawód idealny dla Ciebie. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane ze zdrowym planowaniem i organizacją żywienia oraz urządzania zakładów gastronomicznych. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze czy witaminy. Poznasz tajniki sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego i zdrowego żywienia, estetycznego ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów oraz odkrywania sztuki kulinarnej.
Podczas nauki w 5-letnim Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na podbudowie 8-klasowej szkoły podstawowej uczniowie nabywają umiejętności z zakresu:
- planowania i oceny jakości żywienia
- układania jadłospisów oraz oceny ich wartości odżywczej i energetycznej
- planowania żywienia dietetycznego w zależności od jednostki chorobowej
- sporządzania potraw i napojów kuchni świata
- prowadzenia małej gastronomii
- korzystania z programów komputerowych stosowanych w gastronomii
- organizowania i obsługi przyjęć okolicznościowych
- kalkulowania kosztów prowadzenia działalności i organizowanych przyjęć
Przedmioty zawodowe w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych to np. technologia gastronomiczna, zasady żywienia, usługi gastronomiczne, język angielski zawodowy, wyposażenie zakładów gastronomicznych, pracownia obsługi konsumenta, planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej.
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski / matematyka
Nauczane języki obce: j. angielski, j. niemiecki
Podczas trwania nauki uczniowie odbywają praktyki zawodowe - 8 tygodni w cyklu kształcenia.
W trakcie nauki uczniowie zdobywają dwie kwalifikacje zawodowe:
HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań (przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza) – termin egzaminu: po klasie III
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych) – termin egzaminu: po pierwszym półroczu kl. V
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako: szef kuchni w restauracjach, hotelach, pensjonatach, itp., kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych, menedżer zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia lub prowadzić własną działalność gastronomiczną.
Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych może kontynuować naukę na wyższej uczelni.
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Nasi partnerzy
© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach