Nasi partnerzy
Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w cyklu spotkań z okazji II Dni Świadomości Żywieniowej zorganizowanej przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski.
Spotkania były organizowane przez Koło Żywieniowe działające przy Uniwersytecie Warmińsko Mazurskim. Spotkania i wykłady trwały od godziny 14 do 19 lub 20. Podejmowane tematy były związane z różnymi aspektami dotyczącymi żywności i żywienia. Przekrój był ogromny. Po każdym wykładzie była możliwość zadawania pytań i dyskusji. Otrzymaliśmy zaproszenie i na jego podstawie należało się zarejestrować. W wykładach wzięły udział uczennice z klasy III TŻiUG- Weronika Balon, Ewa Mielczarek i Marika Marczak, z klasy II TŻiUG - Edyta Celeban i Aniela Łuczczak. Po serii wykładów trwających od 18-25 kwietnia uczestnicy otrzymają certyfikaty.
PROGRAM II Dni Świadomości Żywieniowej na UWM
18-25 KWIETNIA 2021
18.04.2021 (niedziela)
14:00 "Mleko kobiece jest jak wino - im starsze tym lepsze" - traktat o przedłużonym karmieniu piersią - dr n. kf., dr n. biol. Anna Malwina Kamelska-Sadowska15:00 Czy przeciwutleniacze lepiej jeść, czy wypijać? - dr hab. inż. Joanna Klepacka16:00 Trendy konsumenckie i potrzeby współczesnego klienta - mgr inż. Weronika Zduńczyk17:00 Parówki - hit czy kit? - dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła, prof. UWM18:00 Mówimy jak jest - fakty i mity dietetyczne - Weronika Marcinkowska, Szymon Jagłowski
19.04.2021 (poniedziałek)
14:00 Suplementy diety - co warto o nich wiedzieć - dr inż. Marta Czarnowska-Kujawska15:00 Dieta ketogenna w padaczkach lekoopornych - praktyczne podejście - dr inż. Anna Hinburg, mgr Monika Szostek16:00 Otyłość - choroba zależna od środowiska. Czy żyjemy w otoczeniu sprzyjającym otyłości? - lek. Alicja Baska17:00 IBS/SIBO - czy bakterie rzeczywiście nami rządzą? - mgr inż. Małgorzata Frajberg18:00 Nie tylko anoreksja i bulimia są problemem - czyli o niespecyficznych zaburzeniach odżywiania - Karolina Balcerczyk19:00 Czy oferowana żywność jest bezpieczna dla naszego zdrowia? - dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM
20.04.2021 (wtorek)
15:00 Znaczenie aktywności fizycznej w zdrowym stylu życia - Marta Kaczmarczyk16:00 Jedzenie intuicyjne, czyli jak pożegnać się z dietami - dr inż. Katarzyna Boradyn17:00 Nadać sens nauce. Od wyników badań do chwytliwych nagłówków - dr inż. Katarzyna Janiszewska18:00 Cynk, witamina C, D i K w żywności oraz ich rola w odpowiedzi immunologicznej na infekcje wirusowe - dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska19:00 Biologicznie aktywne peptydy w żywności funkcjonalnej - dr inż. Damir Mogut
21.04.2021 (środa)
15:00 Wchłanianie, metabolizm i wpływ na organizm człowieka kwasów omega 3 i 6 - dr inż. Tomasz Sawicki16:00 Alergia a nietolerancja pokarmowa. Dieta eliminacyjna w alergii - dr inż. Ewa Niedźwiedzka17:00 Przed, w trakcie, po - jak powinien odżywiać się biegacz? - dr Tomasz Wierzejski18:00 Nawyki żywieniowe - jak znaleźć motywację do trwałej zmiany? - Aneta Dąbrowska19:00 Konopie siewne jako źródło składników biologicznie aktywnych - dr inż. Grzegorz Dąbrowski
22.04.2021 (czwartek)
14:00 Polskie 'superfruits' jako źródło substancji prozdrowotnych - dr inż. Justyna Bojarska15:00 Aromat produktów spożywczych - od podejścia analitycznego po wybory konsumenta - dr Małgorzata Starowicz16:00 Dieta planetarna - dr inż. Małgorzata Kuśmierczyk17:00 Zdrowie hormonalne kobiet: Jak zadbać o siebie w Zespole Policystycznych Jajników? - Wiktoria Stepnowska18:00 Jaką rybę podać na obiad? - dr inż. Katarzyna Tkacz19:00 Ograniczenia strat żywności; możliwości zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych - dr hab. Danuta Jaworska, prof. SGGW
23.04.2021 (piątek)
15:00 Czy dieta jest kluczem do zdrowia w dobie chorób cywilizacyjnych XXI wieku? - dr inż. Małgorzata Anna Słowińska16:00 Biologicznie aktywne składniki mleka kobiecego i ich wpływ na kształtowanie się zdrowia dziecka - mgr inż. Aleksandra Purkiewicz17:00 Wczesnodziecięce zaburzenia odżywiania - dr n. med. Kamila Julia Regin18:00 Jogurt- smaczny, odżywczy i wygodny - dr inż. Maria Baranowska19:00 Mięso z probówki - dr hab. Magdalena Kowalik
24.04.2021 (sobota)
14:00 Czy My naprawdę marnujemy tyle jedzenia? - Paulina Prostko15:00 Dieta w łuszczycy - dr hab. n. med. Agnieszka Owczarczyk-Saczonek, prof. UWM16:00 Żywienie i suplementacja w łuszczycy - praktyczne podejście - lic. Wioletta Michałowska17:00 Czy dieta karmiącej piersią wpływa na skład mleka? - mgr inż. Anna Szymska18:00 Czy słodycze mogą być elementem zdrowej diety? - Wiktoria Dąbrowska19:00 Tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie - aspekty technologiczne - dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM
25.04.2021 (niedziela)
14:00 Jak powstaje wino? - mgr inż. Natalia Marat15:00 Mikrobiologiczne zatrucia pokarmowe - mgr inż. Joanna Gajewska16:00 Jak wzmocnić układ immunologiczny? O wpływie diety i suplementacji na odporność organizmu - inż. Karolina Lisińska17:00 Żywność ekologiczna, tradycyjna, regionalna. Ochrona i gwarancja autentyczności, korzyści z uwzględnienia w diecie - prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska18:00 Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji Kortosfera miejscem budowania świadomości żywieniowej - Wioletta Śląska-Zyśk19:00 PRO- czy PRE- biotyki? A może synbiotyki? Znaczenie fermentowanych produktów spożywczych w diecie - mgr inż. Emilia Szabłowska
(https://www.facebook.com/knzipz.UWM)
© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach