Dzięki programowi Leonardo da Vinci byliśmy już w Bułgarii, w Hiszpanii, w Wielkiej Brytanii, we Włoszech. Latem 2014 ponownie powitała nas słoneczna Italia, Rzym.

Wartość projektu to niemal 40 000€.

Uczestnikami stażu w Rzymie były dwie 6-osobowe grupy uczniów klas II i III, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.Staż daje możliwość poznania:

- tradycyjnej kuchni włoskiej opartej na jej naturalnych surowcach

- mało znanych technik stosowanych w kuchni włoskiej- surowców typowych dla kuchni śródziemnomorskiej

- nowatorskich sposobów aranżacji potraw

- odpowiedniego wyboru produktów, które dają niezwykłe odczucia degustacyjne

- właściwego wykorzystania produktów świeżych ich konserwowania i przechowywania

- kuchni lekkiej, obfitującej w warzywa, owoce, owoce morza i tłuszcze roślinne

- kultury spożywania posiłków

- podstaw języka włoskiego i kultury tego państwa

Celem stażu jest zatem:

- zdobycie fachowej wiedzy i umiejętności z zakresu kuchni włoskiej

- obsługi gości różnymi technikami

- pozwoli poszerzyć światopogląd i nawiązać kontakty, które mogą zaowocować aktywnością zawodową przyszłych absolwentów naszej szkoły

- nabycie świadomości zawodowej zdrowego żywienia- zdobycie podstaw języka włoskiego szczególnie z branży gastronomicznej i przy obsłudze konsumentów.

Nasi uczniowie zdobyli zatem niepowtarzalną szansę nauki nowych umiejętności, nie tylko zawodowych ale i językowych oraz kulturowych, a uzyskane certyfikaty zwiększą konkurencyjność uczestników na rynkach pracy w Europie i w Polsce. Ponadto wrażenia, którymi podzielą się uczniowie w domach mogą wpłynąć na zmiany w sposobie postrzegania europejskiej gospodarki w całości, w kontekście Polski jako członka UE.

 

Oj, działo się, działo....

Uczestnicy stażu:

1. Kaczmarek Aleksandra

2. Maciocha Aleksandra

3. Szewczyk Angelika

4. Lechowicz Aleksandra

5. Sadzińska Anna

6. Sowała Paulina

7. Wlazło Anna

8. Szewczyk Edyta

9. Paprocka Karolina

10. Korkosz Joanna

11. Rybak Antoni

12. Krupińska Ewa

Koordynatorem projektu jest: Piotr Bendkowski

Kuchnie narodów Europy - Włochy

30 sierpnia 2014

Ośmiel się być mądrym

Zespół Szkół Rolniczych im. Władysława Grabskiego

w Sędziejowicach

Kursy kwalifikacyjne

Projekty i staże europejskie

Nasze sukcesy

© Copyright Zespół Szkół Rolniczych im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach

Youtube ZSR Sędziejowice
Facebook ZSR Sędziejowice
Nasze Miasto ZSR Sędziejowice
BiP ZSR Sędziejowice
Elektroniczna skrzynka podawcza ZSR Sędziejowice