Nasi partnerzy
Wykorzystujemy każdą sytuację by podnosić kwalifikacje naszych uczniów. Nie inaczej było dziś. Zwykła wizyta w restauracji i prof. Marta Kopytowska zorganizowała dla klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych warsztaty we włoskiej restauracji Bellanapoli w Łodzi. Uczniowie pod okiem Paolo Pistola włoskiego mistrza kuchni i pasjonata przygotowali pizzę w wielu smakach. Na koniec była oczywiście degustacja. Było pysznie i dużo. Ponieważ takie zajęcia są nauką w realiach funkcjonującej restauracji to już dziś umówiliśmy się na następne warsztaty by poznać produkcję tiramisu i dania makaronowego.
"Jak można się domyślić, włoskim domem Paolo jest Neapol. Zanim trafił do Polski, przez 20 lat gotował w Niemczech. Łodzianie kojarzą go z restauracją w Manufakturze, która po latach przeniosła się do Nowej Europy. Nie ma co ukrywać – Piotrkowska 89 jest najlepszym adresem z dotychczasowych dla autorskiej restauracji. Jak przystało na rodzinny lokal, będą gotowali po domowemu (Paolo głównie uczył się gotować od sióstr – śmieje się, że nawet po tylu latach dzwoni do nich, by podpytać o przepis lub poprosić o poradę). W menu znajdziecie kuchnię całych Włoch, ale jeśli mielibyście ochotę na ucztę prosto z Neapolu, wystarczy wcześniej dać znać szefowi kuchni."
(https://jemywlodzi.pl)
© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach