Nasi partnerzy
Szkoła nasza jak żadna inna w powiecie i województwie łódzkim może poszczycić się tak wielkim sukcesem w pozyskiwaniu środków unijnych przeznaczonych na szkolenie naszych uczniów. Od roku 2005 opracowaliśmy 10 konkursowych projektów w ramach programu Leonardo Da Vinci i Erasmus+.
Dzięki programowi Leonardo da Vinci byliśmy już w Bułgarii, w Hiszpanii, w Wielkiej Brytanii, we Włoszech.
W roku 2016 przystąpiliśmy do konkursu w ramach programu ERASUMS+. I znowu sukces!
Tym razem odkrywaliśmy tajniki kuchni portugalskiej w uroczym mieście Barcelos.
PO CO TEN STAŻ CZYLI CELE PROJEKTUGŁÓWNE CELE PROJEKTU:
Projekt zakłada wnikliwe zapoznanie się z kuchnią portugalską. Praktyki w lokalnych zakładach gastronomicznych umożliwią uczniom zdobycie następujących umiejętności zawodowych:
1) rozpoznawania surowców charakterystycznych dla kuchni portugalskiej
2) przygotowywania portugalskich potraw codziennych i okolicznościowych
3) konserwowania i przechowywania surowców, które nie występują w polskiej kuchni jako świeże
4) przyrządzania i podawania potraw z owoców morza, które są wyjątkowo mało znane w naszym kraju
5) stosowania ziół i przypraw miejscowych oraz orientalnych w potrawach innych regionów
6) użycia specjalistycznych sprzętów kuchni portugalskiej, które są niezbędne do obróbki specyficznych surowców
7) poznanie i stosowanie zasad planowania, organizowania i wykonywania prac związanych z pracą w restauracji
8) wykształcenie u uczestników umiejętności samodzielnego rozwiązywania problemów związanych z gastronomią i obsługą klienta poprzez praktykę na różnych stanowiskach pracy
9) posługiwanie się współczesnymi źródłami informacji, aby przygotować uczniów do samodzielnego zdobywania i wykorzystania wiedzy
10) udoskonalenie zawodowego języka zawodowego ( język angielski, portugalski podstawowy)
11) nabycie umiejętności stosowania zasad kultury i etyki w pracy zawodowej, przestrzegania tajemnicy zawodowej oraz metod negocjacji warunków porozumienia.
CO DAJE UCZESTNIKOWI TAKI STAŻ?
Przewidujemy, że zostaną nabyte lub zwiększone:
UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE:
- prawidłowa organizacja miejsca pracy w zależności od rodzaju prac
- praca w zespole
- obsługa maszyn i urządzeń gastronomicznych, również nietypowych
- podniesienie kwalifikacji zawodowych, wiedzy i umiejętności
- sprawniejsze posługiwanie się językiem angielskim i podstawami języka portugalskiego- rozpoznawanie surowców charakterystycznych dla kuchni portugalskiej
- przygotowywanie potraw kuchni portugalskiej codziennych i okolicznościowych- konserwacja i przechowywanie surowców, które nie występują w polskiej kuchni jako świeże
- przyrządzanie i podawanie potraw z owoców morza, które są wyjątkowo mało znane w naszym kraju
- stosowanie ziół i przypraw miejscowych oraz orientalnych w potrawach innych regionów- użycie specjalistycznych sprzętów kuchni portugalskiej, które są niezbędne do obróbki specyficznych surowców
UMIEJĘTNOŚCI PRATYCZNE:
- wypełniania formularzy, sporządzanie dokumentów pisanie CV i Listów Intencyjnych
- posługiwanie się mapami, przewodnikami i słownikami papierowymi ale i elektronicznymi (np. aplikacje Google Play)
- planowanie podróży środkami komunikacji w miastach
- zarządzanie własnymi finansami i czasem wolnym
POSTAWY:
- zwiększenie inicjatywy i przedsiębiorczości
- umiejętność radzenia sobie ze stresem
- zwiększenie samodzielności, poprawa poczucia własnej wartości, autoprezentacja
- zwiększenie obowiązkowości, odpowiedzialności i dyscypliny
- rozwój tolerancji, akceptacji i otwartości wobec osób innej wiary, kultury, koloru skóry czy niepełnosprawności
- rozwój świadomości międzykulturowej- wyższe zawodowe i osobiste ambicje
- motywacja do dalszej nauki lub udziału w szkoleniach
- świadomość znaczenie znajomości języków obcych
- wzrost wiary we własne możliwości- zwiększenie motywacji poszukiwania dobrej pracy
ILE KOSZTOWAĆ BĘDZIE STAŻ?
Wszelkie koszty pokrywane są z pozyskanych środków
- przejazdy i przeloty
- ubezpieczenie
- zakwaterowanie i wyżywienie
- miejsca stażu
- kursy językowe, szkolenie psychologiczne, przewodniki, mapy, itp.
- wycieczki, wstępy do muzeów.
Razem ponad 29000EUR.
Projekt jest realizowany z funduszy Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego
© Copyright Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach